Siirry pääsisältöön

Sairaalaelämää

Tässä perheessä hiljainen viikko ja pääsiäinen ovat menneet ikävällä tavalla ikimuistoisissa merkeissä. Reilu viikko sitten pojalla alkoi ihan tavallisen oloinen räkätauti, johon liitty mukaan melko nopeasti yskä ja sen jälkeen lähtikin voimat ja kuume nousi huimiin lukemiin.

Maanantai-iltana kävimme päivystyksessä, sillä pojan hengitys näytti vaikealta ja poika oli ollut koko päivän mielestäni epätavallisen väsynyt (toki oli kuumetta, mutta yleensä sekään ei poikaa näin totaalisesti pysäytä). Päivystyksessä mittasivat tulehdusarvot ja ottivat keuhkokuvat - yleislääkäri totesi, että "poika on kyllä tosi kipeä, mutta keuhkot ei kuulosta pahalta. Tulkaa uudestaan jos tilanne pahenee". Minulle jäi sellainen olo, että olimme tulleetkin hänen mielestään vähän turhaan.

Seuraavana päivänä poika oli entistä väsyneempi, jaksoi vähän katsella piirrettyjä telkkarista ja juoda pillillä maitoa. Iltapäivällä alkoi näyttää jo siltä, että silmät eivät millään pysy auki, vaikka oli jo torkkunut koko päivän. Hengitys oli vaikean näköistä, kuumetta oli edelleen kaikista kuumelääkkeistä huolimatta 40 ja pojan kädet ja jalat olivat sinertävät. Soitin itkuisena päivystykseen, ja käskivät taas tulla näyttämään. Poika otettiinkin heti ensiavun puolelle, kun pääsimme sairaalalle. Happisaturaatiot olivat huonot, sydämen sykkeet taivaissa ja tulehdusarvot yli 200. Lisähapella ja avaavilla lääkkeillä (ja mitä muuta tekivätkään, ei ole muistikuvia kun olin huolesta soikeana) tilanne alkoi rauhoittua hiukan. Selvisi, että edellispäivänä otetussa keuhkokuvassa oli jotain näkynyt ja nyt epäillään senkin perusteella vahvasti keuhkokuumetta. Poika otettiin lastenosastolle.

Sillä tiellä ollaan siis vieläkin. Pojan vointi alkoi mennä heti parempaan suuntaan, kun hänelle saatiin nestetippa, jonka kautta meni myös antibiootti, ja lisähappea. Kuumekin alkoi vähän kerrassaan laskea kuumelääkkeiden avulla. Voimat silti täysin kadoksissa. Verikokeita ja bakteeriviljelyitä otettiin jos jonkinlaista. Kaikki testit tuntuivat olevan negatiivisia.

Kun pari päivää osastolla oli takana, alkoi poika voida jo silminnähden paremmin, tulehdusarvot olivat laskeneet sieltä huippulukemista (270) reilusti alas (60). Poika jaksoi vähän istua tuettuna, naureskeli Myyrä-piirretylle ja jaksoipa syödä vähän banaania ja leipää. Kanyyli otettiin pois, sillä se se olikin mennyt jo "tukkoon", eli ei toiminut. Ajatuksena oli, että poika jaksaa jo juoda tarpeeksi, ja kun ruokakin vähän maistuu, niin ei tarvitse tippaa. Lääkkeet voi ottaa suun kautta.

Seuraavana yönä ja päivänä vointi alkoi kuitenkin taas mennä huonompaan. Kuume alkoi nousta ja ne vähäisetkin voimat taas kadota. Otettiin testejä uusiksi ja sitten sieltä löytyikin RSV. Eli keuhkokuumeen ja keuhkoputkentulehduksen takana oli vielä RS-virus, josta kaikki ilmeisesti oli saanut alkunsa.

Tippa laitettiin takaisin, ja lisähapen määrää taas nostettiin. Poika sai kahdenlaista hengitettävää avaavaa lääkettä. Kaikkien helpotukseksi tilanne alkoi taas mennä kohti parempaa.

En enää edes muista, kuinka monta eri lääkäriä tässä sopassa on ollut mukana, varsinkin nyt pyhien aikaan tuntuu, että joka päivä on eri lääkäri. Aamulla ja illalla myös omat lääkärinsä. Välillä tuntui, että jokaisella lääkärillä oli erilainen näkemys ja erilainen tyyli hoitaa. Yksi lääkäreistä kuitenkin heti totesi, että "sen näkee jo tuosta hengityksestä, että tämä on rs-virusta, myös keuhkokuvassa se on selkeästi nähtävissä. Toki siellä on myös bakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetta ja muuta. Niihin se antibiootti onkin hyvin auttanut."

Rs-viruksen kanssa onkin ilmeisesti tyypillistä, että ensin mennään viisi päivää huonompaan, taudin pahin vaihe on siinä viikon kohdalla ja sitten alkaa toipuminen. Ja siltä nyt näyttääkin. Poika (ja aina toinen vanhemmista) on asustellut nyt tasan viikon osastolla, ja nyt alkaa taas vähän ruoka maittaa ja poika nousee ihan itse istuskelemaan ja leikkimään autoilla omassa sängyssään.


Mikään ei ole pahempaa, kuin nähdä oman lapsensa voimattomana ja ilmeettömänä.
Mikään ei ole kauniimpaa ja hienompaa kuin nähdä oman lapsensa taas hymyilevän ja pirteänä höpöttelevän.

Onneksi on asiantuntevia ihmisiä, hoitajia ja lääkäreitä. Suuri kiitos heille kaikille!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meemi voi piristää sumuisintakin päivää.

Kun heräsin aamulla ruhtinaallisten kolmen tunnin unien jälkeen, ja silmiini osui tämä.. ..tuli mieleeni keräillä tähän blogiinikin itseä viihdyttäneitä meemejä. Jospa ne vaikka jonkun muunkin päivää piristäisivät. Hauskuushan piilee usein siinä, kuinka totta esitetty asia on. Näin on myös näiden lapsiin ja vanhemmuuteen liittyvien meemien kohdalla.   Tämä kaveri seikkailee monessakin meemissä.. Esimerkiksi näissä: Kotiäitinä olosta löytyy jos jonkinlaista... No jos vielä muutama... Vanhemmuuden vaikeita päätöksiä.. Niitähän riittää, tässä yksi: Loppuun täytyy vielä tarkentaa, että viime yönä valvomisen syy ei löytynyt pinnasängystä (eikä äidin kainalosta), vaan ihan yksinkertaisesti siitä, että uni ei vain millään tullut tämän äidin silmiin. Ainahan syy ei kyllä ole Nukkumatin...

Raskausdiabetes

 Niinhän siinä taas kävi, että myös tämän raskauden kohdalla tuli sokerirasituksesta diagnoosi raskausdiabeteksesta. Kuten edellisessäkin, oli aamun paastoarvo raja-arvoa korkeampi, muut arvot reilusti alle rajan. Ajattelin, että "eihän tässä mitään, näin kävi viimeksikin, mutta se hoitui vain sillä että mittaili sokeriarvoja säännöllisesti".  Poikaa odottaessa ei arvot juuri kotimittauksissa heitelleet, vaan pysyivät nätisti rajojen sisällä. Nyt kuitenkin kävi toisin. Joka aamu oli aamupaasto korkea, joskus vain 0.1, joskus 1.0. Mutta aina yli sen sallitun 5.4 (vai onko se 5.5). Sain ohjeita syödä runsaampi iltapala, jossa on paljon proteiinia ja vähän hiilihydraattia, ja mielellään nauttia se mahdollisimman myöhään. Ei auttanut, arvot pysyivät tiukasti samoissa lukemissa. Alkoi jo vähän ahdistaa - miten paastoarvoa voi muuttaa kun sokerit vaan nousevat itsekseen yön aikana?  Varmasti päivän ruokailuissa olisi korjattavaa, vaikka mielestäni aika terveellisesti ja monipuolise

Haikara puraisi, enkeli suukotti

Osalla syntyneistä lapsista on haikaranpurema tai enkelin suudelma, meidän pojalla oli mansikkaluomi kyljessä. En tiedä onko näillä kolmella mitään eroa vai kuvataanko niillä samaa asiaa, siksipä yritin googlettaa termejä ja seuraavanlaista infoa sieltä löysin... Monessa yhteydessä puhuttiin niskasta löytyneestä syntymämerkistä (verenpurkaumasta, punaisesta läiskästä) haikaranpuremana, kun taas kasvopuolelta löytyvää vastaavaa merkkiä sanotaan enkelin suudelmaksi. Minulle taisi joku sairaalassa sanoa, että "pojalla näyttää olevan haikaranpurema", vaikka tuo punainen läiskä onkin kyljessä... Neuvolalääkäri sanoi sitä mansikkaluomeksi (hienompi nimi hemangioma) ja totesi sen luultavimmin häviävän jossain vaiheessa. Infopläjäys joka löytyi pampersin nettisivuilta - virallistakin virallisempaa siis: "MANSIKKALUOMET Mansikkaluomet ovat pienten vauvojen tavallisimpia luomia. Mansikkaluomia esiintyy noin 2,5 % :lla kaikista vauvoista. Useimmiten mansikkaluomia esiin