Siirry pääsisältöön

Maailmantuska ja pieni ihminen


 Olen tässä viiden vuoden aikana huomannut, että esikoiseni on herkkä kaveri, joka ottaa kantaakseen myös toisten ihmisten murheita ja tuntee syvästi. Olen tästä pojan ominaisuudesta ja empaattisuudesta iloinen ja ylpeä, mutta toisinaan tulee hetkiä kun ajattelen että pienen pojan maailmassa vähempikin riittäisi.

Monet sellaiset lasten elokuvat, joissa ei periaatteessa ole mitään kovin pelottavaa, ovatkin pojalle liian pelottavia. Jos elokuvassa tapahtuu jotain epäoikeudenmukaista (kuten yleensä tapahtuukin - jokin väärinkäsitys, joka sitten ratkaistaan), on se liian ahdistavaa katsottavaa. Jos joku lapsi elokuvassa tekee jotain kiellettyä, alkaa poikaa myös silloin pelottaa. Hän siis helposti samaistuu toisen ihmisen asemaan. 

Viime viikolla vietettiin nenäpäivää, ja meillä on ollut tapana katsoa nenäpäivän ohjelmaa ja lahjoittaa siinä samalla hyvään tarkoitukseen jokin pieni rahasumma. Istuimme siis perjantai-iltana koko perheen voimin television ääressä. Poikaa kiinnosti kovasti myös ne insertit Keniasta, ja ajattelinkin että tässä on nyt hyvä tilaisuus jutustella siitä, kuinka kaikilla lapsilla maailmassa ei ole samanlaiset lähtökohdat elämään. Niin kauan kun kuvaukset lapsista Afrikassa käsittelivät arkielämän haasteita, oli asiaa helppo käsitellä ja poika tuntui ymmärtävän jotain siitä miten erilaista voi elämä olla. Pyysi meitä lahjoittamaan vielä lisää rahaa, että lapset saisi tarvitsemiaan asioita. 

Sitten tuli se "itketys-insertti", johon en ollut osannut alkuillan ohjelmassa varautua. Näytettiin pätkä, jonka lopussa pieni vauva kuoli. Kun tajusin, että tämä pätkä onkin näin raju, oli jo liian myöhäistä kääntää kanavaa - poika oli asian hoksannut. Vauva kuoli. Voi sitä surun määrää - ja pelon. Asiasta puhuttiin ja poikaa rauhoiteltiin, ja toki sitten lopulta hän rauhoittui. Vaikka jäikin vielä jännittämään, että tuleeko se asia hänen uniin... "minä pelkään että minä nään unta siitä, että vauva kuolee..."

Tavallaan ymmärrän, että ihmisiä herätellään siihen, miten vaikeaa elämä voi olla jos asut toisella puolella maailmaa. Varmasti on niitä, jotka tarvitsevat rajummat herättelykeinot, jotta auttamishalu nousee pintaan. Olisin kuitenkin toivonut, että ohjelmassa jota esitetään ennen ilta kahdeksaa, olisi voitu vielä jättää vauvan kuolema pois. Tai vaikka vaan kertoa että sellaista tapahtuu... se että ensin jännitetään selviääkö sairastunut lapsi vakavasta tilanteesta, ja jännitys päättyy siihen että ei selviä.. se on liikaa jo monelle aikuisellekin. (Varsinkin tällaiselle, joka odottaa itsekin vauvaa). 

Haluan, että lapseni oppii empatiaa ja ymmärtää että on tärkeää auttaa aina kun siihen pystyy. Haluan kuitenkin vielä suojella lastani liian suurilta suruilta. Viisivuotiaan ei tarvitse vielä ihan kaikkea maailmantuskaa ottaa harteilleen. Harmittaa, että katsottiin kyseistä ohjelmaa - mutta huojentaa, että ehkä osattiin käsitellä asia niin, ettei se jäänyt mieleen suureksi mustaksi möykyksi.  

Onneksi kuolema itsessään ei ole uusi asia pojan pohdinnoissa. Sitä ollaan käsitelty paljonkin, sellaisella kevyellä lapselle sopivalla tavalla. Se pohdinta tuntuu liittyvän tiettyyn ikään. Joten vinkkinä vanhemmille: Jos lapsesi alkaa lähestyä neljää ikävuotta, kannattaa varautua puhumaan myös kuolemasta (silloin meillä alkoi kyselyt). Voi olla helpompi vastailla lapsen kysymyksiin, jos on itse pohtinut asian läpi mielessään. :)




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meemi voi piristää sumuisintakin päivää.

Kun heräsin aamulla ruhtinaallisten kolmen tunnin unien jälkeen, ja silmiini osui tämä.. ..tuli mieleeni keräillä tähän blogiinikin itseä viihdyttäneitä meemejä. Jospa ne vaikka jonkun muunkin päivää piristäisivät. Hauskuushan piilee usein siinä, kuinka totta esitetty asia on. Näin on myös näiden lapsiin ja vanhemmuuteen liittyvien meemien kohdalla.   Tämä kaveri seikkailee monessakin meemissä.. Esimerkiksi näissä: Kotiäitinä olosta löytyy jos jonkinlaista... No jos vielä muutama... Vanhemmuuden vaikeita päätöksiä.. Niitähän riittää, tässä yksi: Loppuun täytyy vielä tarkentaa, että viime yönä valvomisen syy ei löytynyt pinnasängystä (eikä äidin kainalosta), vaan ihan yksinkertaisesti siitä, että uni ei vain millään tullut tämän äidin silmiin. Ainahan syy ei kyllä ole Nukkumatin...

Raskausdiabetes

 Niinhän siinä taas kävi, että myös tämän raskauden kohdalla tuli sokerirasituksesta diagnoosi raskausdiabeteksesta. Kuten edellisessäkin, oli aamun paastoarvo raja-arvoa korkeampi, muut arvot reilusti alle rajan. Ajattelin, että "eihän tässä mitään, näin kävi viimeksikin, mutta se hoitui vain sillä että mittaili sokeriarvoja säännöllisesti".  Poikaa odottaessa ei arvot juuri kotimittauksissa heitelleet, vaan pysyivät nätisti rajojen sisällä. Nyt kuitenkin kävi toisin. Joka aamu oli aamupaasto korkea, joskus vain 0.1, joskus 1.0. Mutta aina yli sen sallitun 5.4 (vai onko se 5.5). Sain ohjeita syödä runsaampi iltapala, jossa on paljon proteiinia ja vähän hiilihydraattia, ja mielellään nauttia se mahdollisimman myöhään. Ei auttanut, arvot pysyivät tiukasti samoissa lukemissa. Alkoi jo vähän ahdistaa - miten paastoarvoa voi muuttaa kun sokerit vaan nousevat itsekseen yön aikana?  Varmasti päivän ruokailuissa olisi korjattavaa, vaikka mielestäni aika terveellisesti ja monipuolise

Haikara puraisi, enkeli suukotti

Osalla syntyneistä lapsista on haikaranpurema tai enkelin suudelma, meidän pojalla oli mansikkaluomi kyljessä. En tiedä onko näillä kolmella mitään eroa vai kuvataanko niillä samaa asiaa, siksipä yritin googlettaa termejä ja seuraavanlaista infoa sieltä löysin... Monessa yhteydessä puhuttiin niskasta löytyneestä syntymämerkistä (verenpurkaumasta, punaisesta läiskästä) haikaranpuremana, kun taas kasvopuolelta löytyvää vastaavaa merkkiä sanotaan enkelin suudelmaksi. Minulle taisi joku sairaalassa sanoa, että "pojalla näyttää olevan haikaranpurema", vaikka tuo punainen läiskä onkin kyljessä... Neuvolalääkäri sanoi sitä mansikkaluomeksi (hienompi nimi hemangioma) ja totesi sen luultavimmin häviävän jossain vaiheessa. Infopläjäys joka löytyi pampersin nettisivuilta - virallistakin virallisempaa siis: "MANSIKKALUOMET Mansikkaluomet ovat pienten vauvojen tavallisimpia luomia. Mansikkaluomia esiintyy noin 2,5 % :lla kaikista vauvoista. Useimmiten mansikkaluomia esiin