Siirry pääsisältöön

Kirjallisuutta

Taisin jo odotusaikana todeta, että kaikenlaiset kasvatusoppaat ja "näin ainakin pilaat lapsesi"-opukset jäivät minulta kirjaston hyllyyn. Ei siksi, että kokisin niiden olevan turhia tai väärässä, tai että luulisin tietäväni paremmin - olen jopa salaa vähän kiinnostunut kasvatustieteestä ja ihmisen kehityksestä. Jotenkin vain ajattelen, että mennään sillä omalla sydämellä ja maalaisjärjellä, sekä neuvolan ja vanhempien ohjeita kuulostellen ja punniten.


Meidän kirjahyllystä löytyy kuitenkin myös lapsen kehitykseen ja kasvatukseen liittyvä opus. Ei ehkä ihan uusimmasta päästä, mikä oikeastaan lisää minun mielenkiintoani sitä kohtaan. On hauska lukea, millaisia on olleet suositukset ja ohjeet 40- ja 50-luvuilla. Ja tokihan siellä on lapsen kehityksestä myös asioita, jotka eivät ole vuosien aikana juuri muuttuneet.

Kirja jakautuu kolmeen osaan: kasvu ja kulttuuri, kasvava lapsi ja kasvun ohjaaminen. Itse olen lueskellut lähinnä tuota keskimmäistä aluetta, jossa kuvaillaan lapsen kehitystä erilaisissa kehitysvaiheissa. Tällä hetkellä ajankohtainen meidän perheessä on siis luku 12, "Neljänkymmenen viikon ikäinen" (9kk). Pieniä otteita kirjan annista seuraavaksi!
"Käyttäytymispäivä"
"Neljänkymmenen viikon ikäinen herää klo 5 ja 7 välillä aamulla. Luultavasti hän on märkä, vaikka kitinä tarkoittaakin etupäässä huomion herättämistä. Hän on myös ahnaan nälkäinen ja imeytyy kiireesti pullonsa. Hän ottaa käsillään kiinni pullosta ja taputtaa sitä.
Syötyään hänet viedään toiseen huoneeseen omiin oloihinsa, mikäli hän ei ole omassa huoneessaan. Jollei häntä tällä tavoin opeta olemaan yksikseen, hänestä tulee helposti liian vaatelias..."

...nooo, tämä ei ihan tätä päivää ole... Tosin, tuo meidän poika viihtyy leikeissään kohtalaisen hyvin itsekseen aamulla, mutta ei siksi että häntä jotenkin opetettaisiin olemaan yksikseen.. 

"Lapsi nauttii kylvystä suunnattomasti ja ilmaisee kärsimättömän intonsa kuullessaan vedet juoksevan tai katsellessaan kylvyn valmistamista. Kylpeminen päättyy lapsen mielestä aivan liian pian. Lapsi leikkii vesileluillaan pesemisen aikana."

No näin se juuri on! Meillä on kylvettäjä lähes yhtä märkä kuin kylpijäkin.. Voi että on kiva roiskuttaa ja loiskuttaa!

Päiväunista puhutaan kirjassa näin:
"Lapsi saattaa nukkua lyhyet unet neljä kertaa päivässä tai vain pitkän aamupäiväunen. Yleisintä on pitkä uni aamupäivällä, jolloin iltapäivällä nukkuminen on epäsäännöllistä."
"Lapsi nukkuu nyt mieluummin sisällä kuin ulkona"

Jep. Lyhyillä mennään, kolme kertaa päivässä.

"Itsetoiminta"
"...hän huomaa, jos jotakin sellaista puuttuu, mihin hän on tottunut - esim. äidin rannekello tai jokin lelu.
Hän pitää liikunnasta: istumisesta ja leikkimisestä herättyään, eteenpäin kumartumisesta ja jälleen kohottautumisesta. Hän ottaa ylös lelun, potkii, alkaa ryömiä, työntyy jaloilleen ja käy taas istumaan."

..kuulostaa ihanan rauhalliselta..

"Sosiaalisuus"
"Vaikka pienokainen leikkiikin mielellään itsekseen suhteellisen pitkiä aikoja, hän kuitenkin tavan takaa pyytää seuraa tai uusia leluja. Erittäin mielellään hän on muun perheen parissa aamulla klo 8-10 sekä myöhemmin iltapäivällä klo 16-18.... Lapsesta on hauskaa kun leikitään "tui tui" tai häntä kävelyttää käsistä pidellen, kun hänet pannaan makuulle lattialle tai keinuvaan leikkikaluun istumaan"
"(Lapsi vaatii jatkuvasti äidiltä enemmän kuin muilta perheenjäseniltä. Hän osaa parhaiten sopeutua yhteen ihmiseen kerrallaan)"

Että "tui tui" vaan! :D

Kuinka moni muuten muistaa Studio Julmahuvin ja Toukopoukon? "Askarrellaan Sielu.."



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meemi voi piristää sumuisintakin päivää.

Kun heräsin aamulla ruhtinaallisten kolmen tunnin unien jälkeen, ja silmiini osui tämä.. ..tuli mieleeni keräillä tähän blogiinikin itseä viihdyttäneitä meemejä. Jospa ne vaikka jonkun muunkin päivää piristäisivät. Hauskuushan piilee usein siinä, kuinka totta esitetty asia on. Näin on myös näiden lapsiin ja vanhemmuuteen liittyvien meemien kohdalla.   Tämä kaveri seikkailee monessakin meemissä.. Esimerkiksi näissä: Kotiäitinä olosta löytyy jos jonkinlaista... No jos vielä muutama... Vanhemmuuden vaikeita päätöksiä.. Niitähän riittää, tässä yksi: Loppuun täytyy vielä tarkentaa, että viime yönä valvomisen syy ei löytynyt pinnasängystä (eikä äidin kainalosta), vaan ihan yksinkertaisesti siitä, että uni ei vain millään tullut tämän äidin silmiin. Ainahan syy ei kyllä ole Nukkumatin...

Raskausdiabetes

 Niinhän siinä taas kävi, että myös tämän raskauden kohdalla tuli sokerirasituksesta diagnoosi raskausdiabeteksesta. Kuten edellisessäkin, oli aamun paastoarvo raja-arvoa korkeampi, muut arvot reilusti alle rajan. Ajattelin, että "eihän tässä mitään, näin kävi viimeksikin, mutta se hoitui vain sillä että mittaili sokeriarvoja säännöllisesti".  Poikaa odottaessa ei arvot juuri kotimittauksissa heitelleet, vaan pysyivät nätisti rajojen sisällä. Nyt kuitenkin kävi toisin. Joka aamu oli aamupaasto korkea, joskus vain 0.1, joskus 1.0. Mutta aina yli sen sallitun 5.4 (vai onko se 5.5). Sain ohjeita syödä runsaampi iltapala, jossa on paljon proteiinia ja vähän hiilihydraattia, ja mielellään nauttia se mahdollisimman myöhään. Ei auttanut, arvot pysyivät tiukasti samoissa lukemissa. Alkoi jo vähän ahdistaa - miten paastoarvoa voi muuttaa kun sokerit vaan nousevat itsekseen yön aikana?  Varmasti päivän ruokailuissa olisi korjattavaa, vaikka mielestäni aika terveellisesti ja monipuolise

Haikara puraisi, enkeli suukotti

Osalla syntyneistä lapsista on haikaranpurema tai enkelin suudelma, meidän pojalla oli mansikkaluomi kyljessä. En tiedä onko näillä kolmella mitään eroa vai kuvataanko niillä samaa asiaa, siksipä yritin googlettaa termejä ja seuraavanlaista infoa sieltä löysin... Monessa yhteydessä puhuttiin niskasta löytyneestä syntymämerkistä (verenpurkaumasta, punaisesta läiskästä) haikaranpuremana, kun taas kasvopuolelta löytyvää vastaavaa merkkiä sanotaan enkelin suudelmaksi. Minulle taisi joku sairaalassa sanoa, että "pojalla näyttää olevan haikaranpurema", vaikka tuo punainen läiskä onkin kyljessä... Neuvolalääkäri sanoi sitä mansikkaluomeksi (hienompi nimi hemangioma) ja totesi sen luultavimmin häviävän jossain vaiheessa. Infopläjäys joka löytyi pampersin nettisivuilta - virallistakin virallisempaa siis: "MANSIKKALUOMET Mansikkaluomet ovat pienten vauvojen tavallisimpia luomia. Mansikkaluomia esiintyy noin 2,5 % :lla kaikista vauvoista. Useimmiten mansikkaluomia esiin