Siirry pääsisältöön

Pukeutumisen sanastoa aloitteleville

Tultuani äidiksi, törmäsin heti eräänlaiseen kielimuuriin. Koska ajatuksenani oli (ja on edelleen) hankkia mahdollisimman paljon vaatetta ja tavaraa käytettynä, selailen jonkun verran kirppisilmoituksia mm. facebookista. Siellä käytetään sellaisia termejä kuin vk-puku, pilarit, kuorihaalari, windfleece, softshell, suprafill, jne. Ihan alkuun jopa bodyt, potkupuvut ja -housut hämmensivät. Erityisesti erilaisia haalareita tuntuu olevan sadoittain!

Että mitäs näistä nyt sitten hankitaan ja tarvitaan? Milloin on välikausi (vk=välikausi), pitääkö olla välihaalari (huom. eri asia kuin välikausihaalari) ja onko sen oltava fleeceä vai villaa? Millaiset kengät? Varsinkin kun vauva ei vielä edes kävele.. töppöset, ensikengät, lenkkarit, stonzit, kuomat, pehmeäpohjaiset vai kovat, pehmeävartiset vai nilkkaa tukevat?

Vieläkin olen ulalla, mutta ehkä en enää niin paljon kuin alkuun. Siksipä ajattelin listata tähän hiukan sanastoa - ihan jo itsellenikin muistinvirkistykseksi. Yksi välikausi taas lähestyy hurjaa vauhtia.


Välikausi = kevät tai syksy. Ei lämmintä eikä kylmää. Märkää ja likaista, vaatii pukeutumiselta ehkä enemmän kuin kesä tai talvi. Lyhenne, vk. Esiintyy mm. vk-takki, vk-haalari jne..

Kuorihaalari = Ulkopukeutumisen päälimmäinen kerros, suojaa tuulelta, kosteudelta ja kylmältä, vähän sen mukaan millaisia teknisiä ominaisuuksia haalarilla on. Voi myös olla Kuoritakki ja -housut.  Usein kuorihaalari vaatii allensa välihaalarin ollakseen tarpeeksi lämmin välikaudella.

Pilarit, vesipilariarvot = arvo, joka kertoo kuinka paljon kosteutta/vettä materiaali pitää. Esim. Vesipilariarvo 5000 mm on kuvitteellisen vesipylävän korkeus kankaan päällä, jonka kangas vielä kestää ilman että vesi läpäisee sen. Esimerkki arvo kestäisi siis sateessa vettä, ilman että lapsi kastuu. 10000 mm kestäisi jo lätäkössä makoilun.

Välihaalari/välikerros = sisävaatteen ja ulkovaatteen väliin jäävä kerros vaatetta. Usein joko fleeceä tai villaa.

Suprafill-haalarit = kevyesti topattuja haalareita. Riittävät vähemmän kylmillä keleillä sellaisenaan, ilman välikerrosta. Näissä on lapsen ehkäpä helpompi liikkua, kuin talven toppahaalareissa, mutta eivät ole itsessään niin lämpimiä.

Windfleece = Windfleecekangas koostuu kolmesta eri kerroksesta ja materiaalista. Päällimmäisenä on fleece, välissä on tuulen- ja vedenpitävä kerros ja alimmaisena on pehmeä, harjattu trikoo. Selkeästi välikauteen - tai kylmemmillä ilmoilla lämpimäksi välikerrokseksi. Päälle voi rykäistä vielä kuorikerroksen, jos ei halua pehmeän fleecen likaantuvan.

Softshell = Joustavampi vaihtoehto kovakuorisille, täysin vettäpitäville vaihtoehdoille. Pehmeää materiaalia joka pitää tuulta ja hylkii vettä sekä hengittää, kestää myös jonkun verran hankausta ja rymyämistä. Itse ajattelen sen olevan täydellistä esim. keväiseen veneilyyn. Lämpimällä ilmalla voi olla jo turhankin lämmin.

No entäs ne vauvanvaatteet? Tässä muutama esimerkkikuva (lainattu nettivaatekauppojen sivuilta.. teinköhän laittomuuksia?)



POTKUPUKU

BODY (pitkähihainen)
PUOLIPOTKARIT
POTKUHOUSUT















Josko näillä pärjäisi nyt näin alkuun.
Meillä ei poika enää juuri vauvanvaatetta käytä - ainoastaan aluspaidat on vielä bodyja. Housut ja haalarit ovat kaikki ilman tuota "potku-osaa". Jotenkin ihanaa, että voi taas puhua vain housuista ja paidoista!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meemi voi piristää sumuisintakin päivää.

Kun heräsin aamulla ruhtinaallisten kolmen tunnin unien jälkeen, ja silmiini osui tämä.. ..tuli mieleeni keräillä tähän blogiinikin itseä viihdyttäneitä meemejä. Jospa ne vaikka jonkun muunkin päivää piristäisivät. Hauskuushan piilee usein siinä, kuinka totta esitetty asia on. Näin on myös näiden lapsiin ja vanhemmuuteen liittyvien meemien kohdalla.   Tämä kaveri seikkailee monessakin meemissä.. Esimerkiksi näissä: Kotiäitinä olosta löytyy jos jonkinlaista... No jos vielä muutama... Vanhemmuuden vaikeita päätöksiä.. Niitähän riittää, tässä yksi: Loppuun täytyy vielä tarkentaa, että viime yönä valvomisen syy ei löytynyt pinnasängystä (eikä äidin kainalosta), vaan ihan yksinkertaisesti siitä, että uni ei vain millään tullut tämän äidin silmiin. Ainahan syy ei kyllä ole Nukkumatin...

Raskausdiabetes

 Niinhän siinä taas kävi, että myös tämän raskauden kohdalla tuli sokerirasituksesta diagnoosi raskausdiabeteksesta. Kuten edellisessäkin, oli aamun paastoarvo raja-arvoa korkeampi, muut arvot reilusti alle rajan. Ajattelin, että "eihän tässä mitään, näin kävi viimeksikin, mutta se hoitui vain sillä että mittaili sokeriarvoja säännöllisesti".  Poikaa odottaessa ei arvot juuri kotimittauksissa heitelleet, vaan pysyivät nätisti rajojen sisällä. Nyt kuitenkin kävi toisin. Joka aamu oli aamupaasto korkea, joskus vain 0.1, joskus 1.0. Mutta aina yli sen sallitun 5.4 (vai onko se 5.5). Sain ohjeita syödä runsaampi iltapala, jossa on paljon proteiinia ja vähän hiilihydraattia, ja mielellään nauttia se mahdollisimman myöhään. Ei auttanut, arvot pysyivät tiukasti samoissa lukemissa. Alkoi jo vähän ahdistaa - miten paastoarvoa voi muuttaa kun sokerit vaan nousevat itsekseen yön aikana?  Varmasti päivän ruokailuissa olisi korjattavaa, vaikka mielestäni aika terveellisesti ja monipuolise

Haikara puraisi, enkeli suukotti

Osalla syntyneistä lapsista on haikaranpurema tai enkelin suudelma, meidän pojalla oli mansikkaluomi kyljessä. En tiedä onko näillä kolmella mitään eroa vai kuvataanko niillä samaa asiaa, siksipä yritin googlettaa termejä ja seuraavanlaista infoa sieltä löysin... Monessa yhteydessä puhuttiin niskasta löytyneestä syntymämerkistä (verenpurkaumasta, punaisesta läiskästä) haikaranpuremana, kun taas kasvopuolelta löytyvää vastaavaa merkkiä sanotaan enkelin suudelmaksi. Minulle taisi joku sairaalassa sanoa, että "pojalla näyttää olevan haikaranpurema", vaikka tuo punainen läiskä onkin kyljessä... Neuvolalääkäri sanoi sitä mansikkaluomeksi (hienompi nimi hemangioma) ja totesi sen luultavimmin häviävän jossain vaiheessa. Infopläjäys joka löytyi pampersin nettisivuilta - virallistakin virallisempaa siis: "MANSIKKALUOMET Mansikkaluomet ovat pienten vauvojen tavallisimpia luomia. Mansikkaluomia esiintyy noin 2,5 % :lla kaikista vauvoista. Useimmiten mansikkaluomia esiin