Siirry pääsisältöön

Äiti - minustako?

Olen aikoinani vierestä seurannut monet vauvakuumeilut ja kuunnellut kun ystävät keskustelevat keskenään haaveistaan ja unelmistaan perheen perustamisen saralla. Samalla olen miettinyt sitä, tuleeko itse koskaan tehtyä lapsia. Minulla ei ikinä ole ollut vauvakuumetta. Vauva taloudessa on tuntunut aina enemmän vieraalta ajatukselta, jopa pelottavalta. Hoivatarvetta en ole tuntenut, en muista edes juurikaan leikkineeni lapsena äitiä tai kotia.

Kymmenisen vuotta sitten (ei tarvitse mennä niinkään kauas) ajattelin jo, että äitiys ja lapset eivät varmasti ole minua varten. Eikä se tuntunut silloin edes pahalta ajatukselta, ajattelin että pärjään varmasti ihan hyvin, hoidan sitten vanhempana veljenlasten lapsia ja olen ihana isotäti. Keskityn työhön ja puolisooni sekä lemmikkikissoihin (joille olin auttamattoman allerginen). 

Elämä oli tasaista, turvallista ja mukavaa. Oltiin oltu miehen kanssa yksissä jo useita vuosia ja tuntuma oli että yhteisiä vuosia on tulossa vielä paljon. Remontoitiin yhteistä kotia, hoidettiin niitä kissoja, kunnes kissat sitten kuolivat vanhuuden sairauksiin. Mieheni on oman sukunsa viimeinen miespuolinen edustaja, ja ehkä osaksi siitäkin johtuen tuli puheeksi jälkeläiset ja suvun jatkaminen. Ja olihan minullakin käväissyt mielessä, että tämän miehen kanssa voisi jopa olla mukava saada yhteinen lapsi. 

Niinpä päätimme yrittää. Mitään "äitiysherätystä" en ollut saanut, minusta ei tuntunut yhtään enempää siltä, että vauvat on söpöjä ja haluaisin sellaista sylissäni kantaa. Mutta lapsen saaminen ei tuntunutkaan enää niin vieraalta asialta. 

Siitä tuli kuitenkin minulle tärkeä asia. Kun yritysten jälkeen aina vaan sain vieraakseen täti punaisen kerran kuussa, alkoi jo hiipiä mieleen pelko siitä, että ehkäpä se ei olekaan minulle mahdollista. Mitä jos en voikaan saada lapsia?! Joitain kyyneliä tirautin asian puolesta ja huokailin yläkertaan pyyntöjä. Aloin laskea tarkemmin ovulaatiopäiviä ja tutkia ruokavalioita. 

Ja sitten, vihdoin marraskuussa tärppäsi. Olin kovassa flunssassa kotona, olo oli kamala ja kuumetta paljon. Lääkekaappi ammotti tyhjyyttään ja mies teki pitkää päivää töissä. Piti lähteä apteekkiin. Kuukautiset olivat pari päivää myöhässä, joten apteekissa tulikin ajatus ostaa myös raskaustesti, ihan vain huvikseen... Ja kuinka ollakaan, kun kotona tein testin se näytti vahvaa plussaa! Oi sitä onnea! Kaikki kivut ja kuumeet, yskät ja nuhat unohtuivat siinä hetkessä.

Monenlaiset ajatukset risteilivät päässä seuraavien kuukausien aikana. Päällimmäisenä kiitollisuus ja ilo. Toisinaan pelko ja suoranainen kauhu siitä, että osaanko minä mitään, millainen äiti minusta tulee. "Olikohan tämä nyt sittenkään ihan loppuun asti mietitty..."
Vaan onneksi on tämä yhdeksän kuukautta aikaa opetella ja sopeutua ajatukseen. Hankkia tietoa, suunnata katsetta vähän erilaisiin asioihin kuin ennen. Ollaan saatu puolison kanssa yhdessä jutella siitä, millaisia vanhempia haluaisimme olla, mitkä asiat ovat meille tärkeitä. On ollut hienoa huomata että meillä on ihan samansuuntaiset ajatukset. Sekin varmasti helpottaa perheen arkea sitten aikanaan. 

Vaikka laskettuun aikaan on enää noin kuukausi, en kyllä vieläkään osaa nähdä itseäni hiekkalaatikon reunalla jutustelemasta naapurin äitien kanssa niistä "äitijutuista" mistä äidit nyt sitten yleensä juttelevatkaan. En myöskään ole vielä höpsähtänyt hommaamaan söpöilyvaatteita tai kehittänyt itseeni sitä pullantuoksua josta äidin tunnistaa. Mutta ehkä se ei olekaan lopulta edellytys hyvään äitiyteen (niinkuin joskus luulin).

Ehkä riittää että pitää huolta ja rakastaa.

Kommentit

  1. Osa tuosta tekstistä voisi todella hyvin olla mun suusta! Mitään vauvakuumetta ei ole ollut, koskaan ei ole käynyt mielessä mikään "mäkin haluun tällasen" -ajatus ja vieläkään ei muiden vauvat tunnu ylitsepääsemättömän söpöiltä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä odotan ehkä enemmän sitten sitä aikaa, kun lapsi on yli vuoden vanha, tai sen ikäinen että voi jo touhuta kaikenlaista yhdessä. Muutakin kuin imetystä ja vaipanvaihtoa. Vaikka mistä sitä tietää, miten sitä muuttuu kun saa sen oman käärön syliin. :)

      Poista
  2. Mullakin oli hyvin samankaltaiset ajatukset ennen esikoisen syntymää (nyt 4kk). Edelleenkään en ehkä ole "ylisöpöin" äiti tai kellu missään vauvakuplassa, mutta onhan tuo oma lapsi ihan hirmuisen rakas ja tärkeä. Nyt jo, vaikka ikää tosiaan on vasta se reilu 4kk, on vauva ihan oma persoona ja on todella kiva seurata hänen kehittymistään ja seurustella hänen kanssaan. Erityisen mukavaa oli lukea, että olette miehesi kanssa keskustelleet paljon vanhemmuudesta ja arvoistanne! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Saako lähettää terveisiä? - Saa! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meemi voi piristää sumuisintakin päivää.

Kun heräsin aamulla ruhtinaallisten kolmen tunnin unien jälkeen, ja silmiini osui tämä.. ..tuli mieleeni keräillä tähän blogiinikin itseä viihdyttäneitä meemejä. Jospa ne vaikka jonkun muunkin päivää piristäisivät. Hauskuushan piilee usein siinä, kuinka totta esitetty asia on. Näin on myös näiden lapsiin ja vanhemmuuteen liittyvien meemien kohdalla.   Tämä kaveri seikkailee monessakin meemissä.. Esimerkiksi näissä: Kotiäitinä olosta löytyy jos jonkinlaista... No jos vielä muutama... Vanhemmuuden vaikeita päätöksiä.. Niitähän riittää, tässä yksi: Loppuun täytyy vielä tarkentaa, että viime yönä valvomisen syy ei löytynyt pinnasängystä (eikä äidin kainalosta), vaan ihan yksinkertaisesti siitä, että uni ei vain millään tullut tämän äidin silmiin. Ainahan syy ei kyllä ole Nukkumatin...

Raskausdiabetes

 Niinhän siinä taas kävi, että myös tämän raskauden kohdalla tuli sokerirasituksesta diagnoosi raskausdiabeteksesta. Kuten edellisessäkin, oli aamun paastoarvo raja-arvoa korkeampi, muut arvot reilusti alle rajan. Ajattelin, että "eihän tässä mitään, näin kävi viimeksikin, mutta se hoitui vain sillä että mittaili sokeriarvoja säännöllisesti".  Poikaa odottaessa ei arvot juuri kotimittauksissa heitelleet, vaan pysyivät nätisti rajojen sisällä. Nyt kuitenkin kävi toisin. Joka aamu oli aamupaasto korkea, joskus vain 0.1, joskus 1.0. Mutta aina yli sen sallitun 5.4 (vai onko se 5.5). Sain ohjeita syödä runsaampi iltapala, jossa on paljon proteiinia ja vähän hiilihydraattia, ja mielellään nauttia se mahdollisimman myöhään. Ei auttanut, arvot pysyivät tiukasti samoissa lukemissa. Alkoi jo vähän ahdistaa - miten paastoarvoa voi muuttaa kun sokerit vaan nousevat itsekseen yön aikana?  Varmasti päivän ruokailuissa olisi korjattavaa, vaikka mielestäni aika terveellisesti ja monipuolise

Haikara puraisi, enkeli suukotti

Osalla syntyneistä lapsista on haikaranpurema tai enkelin suudelma, meidän pojalla oli mansikkaluomi kyljessä. En tiedä onko näillä kolmella mitään eroa vai kuvataanko niillä samaa asiaa, siksipä yritin googlettaa termejä ja seuraavanlaista infoa sieltä löysin... Monessa yhteydessä puhuttiin niskasta löytyneestä syntymämerkistä (verenpurkaumasta, punaisesta läiskästä) haikaranpuremana, kun taas kasvopuolelta löytyvää vastaavaa merkkiä sanotaan enkelin suudelmaksi. Minulle taisi joku sairaalassa sanoa, että "pojalla näyttää olevan haikaranpurema", vaikka tuo punainen läiskä onkin kyljessä... Neuvolalääkäri sanoi sitä mansikkaluomeksi (hienompi nimi hemangioma) ja totesi sen luultavimmin häviävän jossain vaiheessa. Infopläjäys joka löytyi pampersin nettisivuilta - virallistakin virallisempaa siis: "MANSIKKALUOMET Mansikkaluomet ovat pienten vauvojen tavallisimpia luomia. Mansikkaluomia esiintyy noin 2,5 % :lla kaikista vauvoista. Useimmiten mansikkaluomia esiin