Siirry pääsisältöön

Iso vai pieni, pitkä vai pätkä?

Olen ongelmoinut niinkin ison asian kanssa kuin, minkä kokoisia vaatteita pitäisi hankkia ihan vastasyntyneelle. Ovatko ne 50cm vaatteet liian pieniä jos vauva onkin vaikka 53cm pitkä ja painaa 4300g? Tai haukkuko alle nelikiloinen vauva niihin 56cm vaatteisiin niin, ettei niitä voi käyttää?

Olin jotenkin ajatellut kaikkien mittausten ja raskausdiabetes-diagnoosinkin perusteella, että meille olisi tulossa iso poika. Aina mentiin kaikessa jonkun käyrän yläpuolella. Sf-mitta (masukummun korkeus, tai oikeammin häpyluusta kohdun yläosaan) huiteli yläkäyrän yläpuolella. Tosin siihen vaikuttaa myös paljon vauvan asento. Mutta..

Alkukuusta lääkärin antama arvio sen hetkisestä painosta olikin keskikäyrän yläpuolella, ja kun eilen kävin kokokontrollissa (sen radin takia) oli arvio hieman keskikäyrän alapuolella. Eli nyt rv 36 ja tämän hetkiseksi painoksi arvioitiin 2750g. Toki tuo kaveri tuolla vielä kasvaa, eikä kukaan voi tietää mikä on hänen henkilökohtainen kasvuvauhtinsa, mutta tuskinpa nyt sentään päästään ihan huimiin lukemiin... Molemmat lekurit ketkä ovat arviota antaneet ovat myös arvailleet että syntymäpaino laskettuna aikana olisi n.3500g.

Lisäksi kuulin että paljon voi vaikuttaa myös geenit. Eli jotain voidaan ennustaa jo siitä, minkä kokoisena vanhemmat ovat syntyneet. Minä olen ollut sellainen 3200g tyttö, 49cm pitkä ja mies taas 3500g ja 50cm pitkä. Joten olisikohan niin, että tämä meidänkin lapsi saattaisi jäädä alle neljään kiloon ja pysytellä siinä 50cm tuntumassa? 

Sen näkee sitten kun hän päättää syntyä. Ehkäpä siis vain varaudun pakkaamalla kotiutumiskassiin (jonka ajattelisi jossain vaiheessa tehdä valmiiksi, miehelle vain noukittavaksi) kahden kokoisia vaatteita... Pitää vain ensin hankkia niitä pienempiäkin! Eli ei kun uutta kirppiskierrosta tekemään. :) 


Kommentit

  1. Moi,

    onnea ja iloa loppuviikoille! Meille syntyi talvella poika, 3,6kg ja 50 cm. Hän käytti jo synnärillä 56-kokoisia vaatteita ja toisaalta kotona vain ensimmäisinä päivinä joitakin 50-kokoisia vaatteita. Niitä 50-kokoisia ei varmaan enää kannata kovin paljon hankkia, jos niitä sitten yllättäen tarvitaankin enemmän ja pidempään, niin niitähän voi hankkia myös vauvan synnyttyä. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos :)
    Pakko oli tänään käydä ostamassa vadelmatarhasta pari 50cm bodya.. Muuten saavat nuo 56cm vaatteet riittää sitten. Ja tosiaan, pääseepähän sitä ostamaan vaatetta sitten kun lapsi on maailmassa!

    VastaaPoista
  3. Meillä oli poitsu syntyessään 52cm ja 3830g ja 50cm vaatteet meni päälle kyllä reilun kuukauden! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ...eli tosiaankaan ei voi oikein tietää etukäteen kuinka paljon tarvitsee mitäkin kokoa... Pitäisi olla ennustajan vikaa! :) jotenkin tuntuu myös siltä, että noita 50cm vaatteita on aika vähän (täällä päin) kaupoissa edes tarjolla...

      Poista

Lähetä kommentti

Saako lähettää terveisiä? - Saa! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meemi voi piristää sumuisintakin päivää.

Kun heräsin aamulla ruhtinaallisten kolmen tunnin unien jälkeen, ja silmiini osui tämä.. ..tuli mieleeni keräillä tähän blogiinikin itseä viihdyttäneitä meemejä. Jospa ne vaikka jonkun muunkin päivää piristäisivät. Hauskuushan piilee usein siinä, kuinka totta esitetty asia on. Näin on myös näiden lapsiin ja vanhemmuuteen liittyvien meemien kohdalla.   Tämä kaveri seikkailee monessakin meemissä.. Esimerkiksi näissä: Kotiäitinä olosta löytyy jos jonkinlaista... No jos vielä muutama... Vanhemmuuden vaikeita päätöksiä.. Niitähän riittää, tässä yksi: Loppuun täytyy vielä tarkentaa, että viime yönä valvomisen syy ei löytynyt pinnasängystä (eikä äidin kainalosta), vaan ihan yksinkertaisesti siitä, että uni ei vain millään tullut tämän äidin silmiin. Ainahan syy ei kyllä ole Nukkumatin...

Raskausdiabetes

 Niinhän siinä taas kävi, että myös tämän raskauden kohdalla tuli sokerirasituksesta diagnoosi raskausdiabeteksesta. Kuten edellisessäkin, oli aamun paastoarvo raja-arvoa korkeampi, muut arvot reilusti alle rajan. Ajattelin, että "eihän tässä mitään, näin kävi viimeksikin, mutta se hoitui vain sillä että mittaili sokeriarvoja säännöllisesti".  Poikaa odottaessa ei arvot juuri kotimittauksissa heitelleet, vaan pysyivät nätisti rajojen sisällä. Nyt kuitenkin kävi toisin. Joka aamu oli aamupaasto korkea, joskus vain 0.1, joskus 1.0. Mutta aina yli sen sallitun 5.4 (vai onko se 5.5). Sain ohjeita syödä runsaampi iltapala, jossa on paljon proteiinia ja vähän hiilihydraattia, ja mielellään nauttia se mahdollisimman myöhään. Ei auttanut, arvot pysyivät tiukasti samoissa lukemissa. Alkoi jo vähän ahdistaa - miten paastoarvoa voi muuttaa kun sokerit vaan nousevat itsekseen yön aikana?  Varmasti päivän ruokailuissa olisi korjattavaa, vaikka mielestäni aika terveellisesti ja monipuolise

Haikara puraisi, enkeli suukotti

Osalla syntyneistä lapsista on haikaranpurema tai enkelin suudelma, meidän pojalla oli mansikkaluomi kyljessä. En tiedä onko näillä kolmella mitään eroa vai kuvataanko niillä samaa asiaa, siksipä yritin googlettaa termejä ja seuraavanlaista infoa sieltä löysin... Monessa yhteydessä puhuttiin niskasta löytyneestä syntymämerkistä (verenpurkaumasta, punaisesta läiskästä) haikaranpuremana, kun taas kasvopuolelta löytyvää vastaavaa merkkiä sanotaan enkelin suudelmaksi. Minulle taisi joku sairaalassa sanoa, että "pojalla näyttää olevan haikaranpurema", vaikka tuo punainen läiskä onkin kyljessä... Neuvolalääkäri sanoi sitä mansikkaluomeksi (hienompi nimi hemangioma) ja totesi sen luultavimmin häviävän jossain vaiheessa. Infopläjäys joka löytyi pampersin nettisivuilta - virallistakin virallisempaa siis: "MANSIKKALUOMET Mansikkaluomet ovat pienten vauvojen tavallisimpia luomia. Mansikkaluomia esiintyy noin 2,5 % :lla kaikista vauvoista. Useimmiten mansikkaluomia esiin