Siirry pääsisältöön

Liikkuuko se?

Läpi raskausajan, sieltä ensimmäisen kolmanneksen loppupuolelta, on päivittäinen kysymys ja mielessä liikkuva ajatus ollut että, "liikkuuko se?". Aivan ensimmäiset liikkeet (jos ne tosiaan olivat sikiön liikkeitä eikä vatsakaasuja) tuntuivat alavatsalla sellaisina hassuina kuplavirtauksina. Tuntemus oli kuitenkin niin erilainen kuin mikään aikaisemmin, että lopulta tulin siihen tuloksen että niiden täytyy olla liikkeitä.

Vähitellen liikkeet selkiintyivät. Tuntui pieniä muksahduksia, jotka ei täällä vielä ulospäin näkyneet, mutta jaksoivat joka kerta ilahduttaa tätä tulevaa mammaa. Alkuvaiheessa oli huolenaiheena monestikin se, että liikkeitä ei silloin tuntunut joka päivä. Ja jokainen liikkeetön päivä muuttui illalla huoleksi, kunnes taas tuntui se jokin pieni nykäys.

Tämä minun vatsassa makoileva tyyppi on sittemmin ollut säännöllisen liikkuvaista sorttia, onneksi. Ei ole juurikaan tarvinnut huolehtia kaverin kunnosta ainakaan liikkumattomuuden takia. Jos en kamalasti valehtele, niin ehkäpä sieltä noin rv25 saakka alkoi muodostua selkeä rytmi. Aamulla potkittiin, iltapäivällä samoin ja sitten illalla noin kahdeksan jälkeen sinne nukkumaanmenon saakka oli tanssit käynnissä. 

Nyt rv30-> on liikkeet olleet enemmän sellaista asennon vaihtelua. Kaveri on jossain vaiheessa asettunut napakasti (?) raivotarjontaan ja vaihtelee vain kylkeä.. Välillä selkä ja peppu tuntuvat mahani oikealla puolella ja jonkun kunnon myllerryksen jälkeen se siirtyikin vasemmalle. Päivää "virkistävät" vielä ne yksittäiset jalkojen venyttelyt, kun kantapää puskee vatsasta ulos.. Yhä edelleen rakastan näitäkin liikkeitä, vaikka ne usein tuntuvat vähän ilkeiltä ja naamaani saattaa ilmestyä pieni hetkellinen irvistys.

Erityisen hauskoja yksityiskohtia näissä liikkeissä, tai mahassa tuntuvassa elämässä, ovat hikka ja pissaaminen. Ei siis minun hikka tai pissa, vaan vauvan. Hikka on ollut melkein jokapäiväistä sieltä viikoilta 20 saakka, se tuntuu sellaisena tasaisena tykytyksenä ja on helppo kyllä tunnistaa. Mietipä miten oma kehosi tärähtelyä kun hikka iskee! Toinen erikoinen tuntemus oli sellainen ihmeellinen tärinä. Mietin jo minkä kohtauksen kaveri mahassa sai, kun sen ensimmäisen kerran tunsin. Olin jo ehtinyt jostain lukea, että kyllä siellä kohdussakin pissataan, kun lapsi juo sitä lapsivettä, mutten ollut kuvitellutkaan että sen voisi tuntea. Vaan kyllä sen voi. Kuulemma vielä poikien kohdalla helpommin. 

Kaikki nämä liikkeet ja sikiön/vauvan elämästä tulevat tuntemukset tekevät tulevasta lapsesta niin todellisen jo nyt äidille. En osannut kuvitellakaan mitään tällaista ennen tätä ensimmäistä raskauttani. Monesti oikein surettaa kaikkien isien puolesta se, että he eivät saa tätä kokea. Vauva on sitä, mitä äiti kertoo ja mitä voi sitten jossain vaiheessa kädellä ehkä tuntea ja mahan pinnalta nähdä. Mutta isälle tuo vauva tulee todella todelliseksi vasta syntymän jälkeen. 
Minulle tämä lapsi on jo niin totta ja olemassaoleva kuin vain voi olla. Nytkin se aamuvenyttelee ja puskee samalla pepullaan vatsani seinämää tuossa navan vieressä. Innostunee jälleen enemmän kun myös isä saapuu aamupalapöytään ja vauva pääsee kuuntelemaan aamuisia keskustelujamme. <3

Kommentit

  1. Moi! Huomasin, että ollaan aloitettu blogin pitäminen samoihin aikoihin ja varmaan samoista syistä - ensimmäistä kertaa pappia kyydissä ja päässä pyörii enemmän ajatuksia kuin mitä malttaa sisällään pitää :) Sulla on odotus kadehdittavalla loppusuoralla...

    Postasin vähän aikaa sitten kanssa vauvan liikkeistä mahassa. Oli varsin metka ja hyvin selkeästi havaittava tunne, kun huomasin vauvan eilen illalla ensimmäistä kertaa tekevän täyden kuperkeikan :)

    VastaaPoista
  2. Olin myöhäisherännäinen tämän blogin suhteen, mutta tämä toimii tosiaan hyvänä kanavana ihmetellä kaikkea raskauteen liittyvää! Säästyy ehkä ne tuttavat suuremmilta höpinöiltä kun voi kirjoittaakin näitä ajatuksiaan ylös.

    Heh, se oli kyllä hauskaa silloin kun tuolla veijarilla oli vielä tilaa liikkua enemmän. Kuperkeikkaa ja muuta pyörimistä. Nyt hän vaan yrittää venyttää mun vatsanahkaani jotta pääsisi edes vähän jalkojaan suoristamaan :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Saako lähettää terveisiä? - Saa! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meemi voi piristää sumuisintakin päivää.

Kun heräsin aamulla ruhtinaallisten kolmen tunnin unien jälkeen, ja silmiini osui tämä.. ..tuli mieleeni keräillä tähän blogiinikin itseä viihdyttäneitä meemejä. Jospa ne vaikka jonkun muunkin päivää piristäisivät. Hauskuushan piilee usein siinä, kuinka totta esitetty asia on. Näin on myös näiden lapsiin ja vanhemmuuteen liittyvien meemien kohdalla.   Tämä kaveri seikkailee monessakin meemissä.. Esimerkiksi näissä: Kotiäitinä olosta löytyy jos jonkinlaista... No jos vielä muutama... Vanhemmuuden vaikeita päätöksiä.. Niitähän riittää, tässä yksi: Loppuun täytyy vielä tarkentaa, että viime yönä valvomisen syy ei löytynyt pinnasängystä (eikä äidin kainalosta), vaan ihan yksinkertaisesti siitä, että uni ei vain millään tullut tämän äidin silmiin. Ainahan syy ei kyllä ole Nukkumatin...

Raskausdiabetes

 Niinhän siinä taas kävi, että myös tämän raskauden kohdalla tuli sokerirasituksesta diagnoosi raskausdiabeteksesta. Kuten edellisessäkin, oli aamun paastoarvo raja-arvoa korkeampi, muut arvot reilusti alle rajan. Ajattelin, että "eihän tässä mitään, näin kävi viimeksikin, mutta se hoitui vain sillä että mittaili sokeriarvoja säännöllisesti".  Poikaa odottaessa ei arvot juuri kotimittauksissa heitelleet, vaan pysyivät nätisti rajojen sisällä. Nyt kuitenkin kävi toisin. Joka aamu oli aamupaasto korkea, joskus vain 0.1, joskus 1.0. Mutta aina yli sen sallitun 5.4 (vai onko se 5.5). Sain ohjeita syödä runsaampi iltapala, jossa on paljon proteiinia ja vähän hiilihydraattia, ja mielellään nauttia se mahdollisimman myöhään. Ei auttanut, arvot pysyivät tiukasti samoissa lukemissa. Alkoi jo vähän ahdistaa - miten paastoarvoa voi muuttaa kun sokerit vaan nousevat itsekseen yön aikana?  Varmasti päivän ruokailuissa olisi korjattavaa, vaikka mielestäni aika terveellisesti ja monipuolise

Haikara puraisi, enkeli suukotti

Osalla syntyneistä lapsista on haikaranpurema tai enkelin suudelma, meidän pojalla oli mansikkaluomi kyljessä. En tiedä onko näillä kolmella mitään eroa vai kuvataanko niillä samaa asiaa, siksipä yritin googlettaa termejä ja seuraavanlaista infoa sieltä löysin... Monessa yhteydessä puhuttiin niskasta löytyneestä syntymämerkistä (verenpurkaumasta, punaisesta läiskästä) haikaranpuremana, kun taas kasvopuolelta löytyvää vastaavaa merkkiä sanotaan enkelin suudelmaksi. Minulle taisi joku sairaalassa sanoa, että "pojalla näyttää olevan haikaranpurema", vaikka tuo punainen läiskä onkin kyljessä... Neuvolalääkäri sanoi sitä mansikkaluomeksi (hienompi nimi hemangioma) ja totesi sen luultavimmin häviävän jossain vaiheessa. Infopläjäys joka löytyi pampersin nettisivuilta - virallistakin virallisempaa siis: "MANSIKKALUOMET Mansikkaluomet ovat pienten vauvojen tavallisimpia luomia. Mansikkaluomia esiintyy noin 2,5 % :lla kaikista vauvoista. Useimmiten mansikkaluomia esiin